7 tipp a cash flow egyensúlyban tartására - e-mi.hu

e-mi.hu

Online számlázó és ügyviteli rendszer

7 tipp a cash flow egyensúlyban tartására

A helyes cash flow menedzsment minden vállalkozás és gazdálkodás alapvető érdeke. Folyamatos odafigyelést igényel a kiadások és bevételek közötti egyensúly, a likviditás fenntartása.

Összeszedtem azt hét alapvető gondolatot, amelynek tudatos és következetes alkalmazása segít egyensúlyt teremteni a pénzügyekben. Ezen gondolatokra alapozott cash flow felépítése javuló gazdálkodást eredményez és ténylegesen kontroll alatt tarthatja a cége pénzügyeit.

Mind magán emberként, mind cégvezetőként következetesen alkalmazom ezt a 7 cash flow alapelvet.

 

 

1. Használjon online számlázási rendszert a gyorsabb kifizetésekért!

Online számlázó rendszerek megkönnyítik a számlázott díjaink begyűjtését, többnyire rendelkeznek olyan funkciókkal, amellyel az ügyfelek megkapják a számlát a kiállításkor.

e-mi.hu tipp: e-mailben elküldheti a kiállított számláját az ügyfelének a kiállítás pillanatában. Az ügyfelei így hamarabb értesülnek a számláról, így rövidebb idő alatt fizethetnek.


2. Küldjön fizetési emlékeztetőt az ügyfeleinek!

A számlázás a számla kiállításával még nem ér véget. Akkor lehet lezárni egy bevételi ügyletet, amikor a számla ellenértéke beérkezik. A fizetési határidő közeledtével küldjön kedvesen megfogalmazott fizetési emlékeztetőt.

e-mi.hu tipp: Az e-mi.hu számlázási megoldása a számlázás teljes folyamatát végig követi, akkor záródik le egy számla, amikor a számla ellenértéke beérkezett. A folyamatban lévő számlákra fizetési emlékeztetőt küldhet ügyfelének, tapasztalatok szerint a fizetési emlékeztető növeli a fizetési hajlandóságot.


3. Képezzen tartalékot!

A cash flow menedzsment fontos eleme, hogy a nem várt kiadások fedezésére megfelelő tartalékokkal rendelkezzen. Jó ötlet például a bevétel 1-5%-át tartalék számlán elhelyezni. Ehhez a számlához csak akkor lehet hozzányúlni, ha váratlan kiadásokat kell fedezni, vagy az új piaci és növekedési lehetőség kihasználásához önerő szükséges.

e-mi.hu tipp: költség nyilvántartásában hozzon létre külön sort a tartalékok építésére.


4. Hetente legalább egyszer vizsgálja felül a CashFlow tervet!

A cash flow-t mindig a legjobb tudása szerint tervezi meg. A külső körülmények azonban folyamatosan mozgásban tartják. A pénzügyek kézben tartása szükségessé teszi a cash flow rendszeres felülvizsgálatát. Minél korábban észreveszi és kezeli a cash flow-t érintő hatásokat, annál nagyobb eséllyel kezelheti tervezetten a változásokat. Különösen fontos a cash flow-t felülvizsgálni meghatározó pénzügyi döntések előtt. Szánjon rá hetente időt, hogy felülvizsgálja a tervek és tények alakulását. 0,5-1 óra elég lesz az ellenőrzésre.

e-mi.hu tipp: felülvizsgálatot átfogó funkciókkal segítjük az ellenőrzést

 

5. Szabaduljon meg a felesleges költségeitől!

Minden gazdálkodásnak rendszeres időközönként felül kell vizsgálnia a költség struktúráját. Sorra kell venni mely költségelemek szükségesek és melyek nem, mely költségeket lehet leépíteni úgy, hogy az üzletvitel stabilitása, fejlődése megmaradjon.

e-mi.hu tipp: Az e-mi.hu költséghelyes nyilvántartásával termék/tevékenység szinten is nyilvántarthatja költségeit. Átlátható struktúra kialakításával kategorizálhatóak a költségei. Folyamatosan nyomon követheti a kifizetéseinek alakulását. Pontosan tudni fogja melyek azok a költségek, amelyektől megszabadulhat.


6. Hangolja össze a fizetési határidőket a bevételek beérkezésével!

Segíthet a kifizetések jobb ütemezésében, ha a beszállítói rugalmasak tudnak lenni a fizetési határidőkben. Például, ha egy-egy szállítónál a fizetési határidő a hónap végére esik, akkor nehezebb kifizetést teljesíteni. A hónap végére elfogy a pénz. Törekedjen rá, hogy a szállítói számlák kifizetése arra az időszakra essen, amikor a bevételei beérkeznek.

 

7. Üzleti feltételek újratárgyalása az ügyfeleivel és a beszállítóival!

Kiszámítható üzleti környezetben a cash flow tervezése és tervszerű végrehajtása könnyebb feladat, mint egy gyakran változó környezetben. Az ügyfelek megértik, hogy önnek is ki kell fizetnie a számláit. A legtöbb ügyfél hajlandó kifizetni a számlát korábban is, mint a fizetési határidő megfelelő ösztönzéssel. Például, megállapodásuk szerint az ügyfél 30 napos fizetési határidővel teljesíti a számla kifizetését, de ajánljon fel 1-2%-os kis kedvezményt 8-15 napon belüli kifizetés esetén. Ez kellően ösztönzi ügyfelét, hiszen előnyre tesz szert a korábbi fizetéssel. Ön számára is kedvező lesz, mivel nem kell egyensúlyoznia a kifizetések között miközben vár a bevételeire.

Ugyan ez a modell alkalmazható a szállítók esetében. Amennyiben korábban teljesíti a kifizetéseket, akkor kapjon kedvezményt az igénybe vett áruért/szolgáltatásért.

 

Ez a 7 cash flow tipp tudatos és következetes alkalmazása segít, hogy a bevételei időben beérkezzenek, a költségeit kezelni tudja és kontroll alatt tartsa, a cash flow problémákat és könnyebben marad fizetőképes helyzetben.


 

 Ajánlja ismerősének

Küldje el a(z) 7 tipp a cash flow egyensúlyban tartására cikket ismerősének, vagy emlékeztetőül saját magának!

az e-mi.hu...

úgy használhatja mint a levelezését Bárhonnan elérhető
úgy használhatja mint a levelezését

a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját Azonnal használható
a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját

Beruházás nélkül
nem kell súlyos összeget vásárlásra elkölteni

könnyen és gyorsan megtanulható Egyszerűen kezelhető
könnyen és gyorsan megtanulható

Jogszabályoknak megfelel
Biztosítjuk az e-mi.hu jogszabály követését


Sikeres üzlet: jól nézd meg, hogy mit adsz és mit kapsz érte cserébe

Elkészítem e-mi.hu céges fiókomat
Minden vélemény számít, írja meg nekünk!