Fontos változás 2017 január 1-től, ha a számla Áfa tartalma meghaladja a 100.000 forintot - e-mi.hu

e-mi.hu

Online számlázó és ügyviteli rendszer

Fontos változás 2017 január 1-től, ha a számla Áfa tartalma meghaladja a 100.000 forintot

2017. január 1-jétől hatályba lépett az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 169. § d) pont dc) alpontja, amely értelmében a számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát vagy csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adószámot, ha a számla áfa értéke meghaladja a 100.000 forintot.

FONTOS FRISSÍTÉS: 2018. július 1-jével hatályba lépett NAV online számla adatküldés!

 

 

Mikor kell kötelezően feltüntetni a vevő adószámát?

Az eddig 1 millió forintban megállapított értékhatárt csökkenti le a jogalkotó 100.000 forintra.

  • Ha a vevő belföldi adóalany, azaz Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkezik, és
  • a számla áfa tartalma meghaladja a 100.000 forintot (belföldre kiállított deviza számla esetén az áfa értékének forintban megállapított értéke), és
  • a teljesítés dátuma 2017. január 1. vagy azt követő dátum.

 

Mi a teendőm?

A partnertörzsében rögzítenie kell valamennyi vevőjéhez az adószámot, ha az adott vevő részére a kiállított számla áfa tartalma várhatóan meghaladja a 100.000 forintot. 27%-os áfa körbe tartozó termék és szolgáltatás esetén a számla nettó érték 370.370 forint.

Az e-mi.hu figyelmeztetni fogja 2017. január 1-től, hogy fel kell tüntetnie a számlán a vevő adószámát, ha az adószámot még nem rögzítette a partnertörzsben.

 

 

 

Mi történik akkor, ha a számla nem tartalmazza az adószámot?

Ha a 100.000 forint feletti áfa tartalmú számla nem tartalmazza az adószámot, akkor az 2017. január 1-től nem fog megfelelni az Áfa tv. előírásának. A vevője nem fogja tudni visszaigényelni a számla Áfa tartalmát. A hibásan kiállított számlát korrigálnia kell majd.

 

 

 

Online számlázás

Az NGM tervezi és jogszabályi felhatalmazással rendelkezik arra, hogy megalkossa a számlázó programok bekötését a NAV-hoz. 2017.04.26-i hírek szerint az NGM egy évvel meghosszabbította az online számlázás bevezetését. Az eredeti elképzelések szerint 2017. július 1-jétől a kiállított számák adatait azonnal be kellett volna küldeni a számlázó programoknak a NAV-hoz. A határidőt az NGM egy évvel meghosszabbította, 2018. július 1-jére módosította.

Részt vettem egy NAV által tartott számlázásról szóló konferencián, ahol az előadó kitért az online számlázásra és az adatszolgáltatásra. Összefoglalom az elhangzottakat:

  • Tervek szerint a 100.000 forint-ot meghaladó Áfa tartalmú számlák adatait kell majd beküldeni az számla kiállításával egyidejűleg;
  • Valószínüleg csúszni fog a bevezetés időpontja, technikai felkészülés miatt;
  • Az adatszolgáltatás adatstruktúrája meg fog egyezni a már most is működő "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" xml-jével;

(frissítés: 2017.04.26.)
 

Online számlázásról szóló legfrissebb cikkünket ide kattintva olvashatja el

 

(frissítés: 2018.06.26)

Legfrissebb cikkünk a témában: Regisztráljak a NAV Online Számla rendszerébe? - Útmutató

 

e-mi.hu online számlázó és ügyveteli rendszer vállalkozása részére

Mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően számlázhat az e-mihu-val, NAV barát módon, online bárhol bármikor!

 

e-mi.hu számlázó

e-mi.hu számla logó, egyszerű számlázó megoldás cége számára. Hozza létre e-mi.hu fiókját és használatba veheti

Egyszerűen használható profi online számlázó program. Elegáns megoldás vállalkozása számláinak kiállítására. e-mi.hu automatikusan elküldi a számlaadatokat a NAV onlineszámla aktuális szabályai szerint.

Számlázzon bárhol, bármikor, bármilyen eszközön!

e-mi.hu mikro

Számlázás, házipénztár, költségnyilvántartás, tervezés és pénzügyi gazdálkodás mikro vállalkozások részére

Teljes körű pénzügyi gazdálkodást építhet fel vállalkozása számára. Tervezheti és kontroll alatt tarthatja a cége pénzügyeit. Számlázás, NAV onlineszámla 2.0, házipénztár, szállítói számlák, cashflow tervezés.

e-mi.hu assistant

teljes körű gazdálkodás kifejezetten szolgáltatási szektorban működő vállalkozások részére. Számlázás, költségnyilvántartás, cashflow, üzleti tervezés, költséghelyes bevétel és költség nyilvántartás, házipénztár. Az e-mi.hu igazi ereje.

Szerződés és megrendelés teljesítés központú online ügyviteli csomag. Számos kényelmi funkcióval átláthatja és kézben tarthatja a szerződései és megrendelései pénzügyi életét. Egyensúlyban tarthatja vállalkozása pénzügyeit. (átlátható vezetői összesítés (dashboard), számlázás, NAV onlineszámla 2.0, szállítói számlák, cashflow menedzsment, üzleti tervezés, költséghelyes (szerződés/megrendelés) bevétel és költség nyilvántartás, házipénztár)


Regisztráció
Itt létrehozhatja vállalkozása e-mi.hu fiókját

Kérjük válassza ki a szolgáltatás csomagot


e-mi.hu számlázó

Egyszerűen használható profi online számlázó program. Elegáns megoldás vállalkozása számláinak kiállítására. e-mi.hu automatikusan elküldi a számlaadatokat a NAV onlineszámla aktuális szabályai szerint.

Számlázzon bárhol, bármikor, bármilyen eszközön!

- Éves Nettó díj: 3990 Ft
(333 Ft/hónap)

A fentiekben foglalt adattartalommal a kiválasztott e-mi.hu csomag használatát cégjegyzésre jogosultként megrendelem, létrehozom a céges fiókot.
Az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatkezelési tájékoztatót megismertem, az abban foglaltakat tudomásul veszem és a Megrendelőre nézve kötelezőnek ismerem el.


 


Ajánlja ismerősének

Küldje el a(z) Fontos változás 2017 január 1-től, ha a számla Áfa tartalma meghaladja a 100.000 forintot cikket ismerősének, vagy emlékeztetőül saját magának!

az e-mi.hu...

úgy használhatja mint a levelezését Bárhonnan elérhető
úgy használhatja mint a levelezését

a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját Azonnal használható
a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját

Beruházás nélkül
nem kell súlyos összeget vásárlásra elkölteni

könnyen és gyorsan megtanulható Egyszerűen kezelhető
könnyen és gyorsan megtanulható

Jogszabályoknak megfelel
Biztosítjuk az e-mi.hu jogszabály követését


A sikeres vállalkozások különleges terméket árusítanak hatásos történettel körítve. Ez sokkal jövedelmezőbb, mint azt tenni, mint a többiek, csak valamivel jobban.

Elkészítem e-mi.hu céges fiókomat
Minden vélemény számít, írja meg nekünk!