Számlázás az EU-ba, euro számla, deviza számla kiállítása - e-mi.hu

e-mi.hu

Online számlázó és ügyviteli rendszer

Számlázás az EU-ba, euro számla, deviza számla kiállítása

Az deviza számlázás egyszerűbb, mint gondolná. Azonban van néhány eltérés, amit figyelembe kell venni. Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat.

 

Közösségi adószám

Az EU országaiba való deviza számlázás esetén rendelkezni kell közösségi adószámmal. A közösségi adószámot a NAV-tól tudja igényelni. A közösségi adószám meg fog egyezni az adószáma első 8 karakterével, de elé fog kerülni „HU’ ország megjelölés. EU országok felé számlázás esetében mind a számla kibocsátó, mind a vevő közösségi adószámának (természetesen ha cégnek számláz) szerepelni kell a számlán.

Ha a törzsadatokban megadta a közösségi adószámát, valamint a vevő közösségi adószámát, akkor rávezeti a kiállított deviza számlákra automatikusan.

 

 

Ország

Mind a vevő, mind a számla kibocsátó országát is fel kell tüntetni a számlán a címzésben. Az e-mi.hu automatikusan kezeli a külföldi számlákon az ország megjelenítését.

 

Áfa tartalom

Ha a számlának van Áfa tartalma, akkor a számlán mindig fel kell tüntetni forintban kifejezve. Azonban létezik EU-n belüli és EU-n kívüli Áfa kulcs is. Mindkét áfakulcs értéke 0%.

 

Árfolyam

Deviza számlázásnál alapszabály, hogy fel kell tüntetni a számlán a kiállítási napján érvényes árfolyamot. Erre az Áfa tartalom egyértelmű megállapítása miatt mindenképpen szükség van. Az e-mi.hu a kiállított deviza számlákra mindig rávezeti a számla kiállítás dátuma szerinti érvényes árfolyamot.

 

 

Számla nyelve

A NAV az ellenőrzéseket magyar nyelven folytatja le.

 

Az Áfa törvény ide vonatkozó 178. § (2) bekezdés rendelkezése:

"Idegen nyelven kiállított számla esetében az adóigazgatási eljárás keretében lefolytatott ellenőrzés során a számla kibocsátójától megkövetelhető, hogy saját költségére gondoskodjon a hiteles magyar nyelvű fordításról, feltéve, hogy a tényállás tisztázása másként nem lehetséges."

Ugyanakkor az adózás rendjéről szóló törvény 95. § (2) bekezdése szerint az angol, német és francia nyelvű számlákról már nem kell sem hiteles sem más fordítást készíteni az adóhatóság részére.

 

Ebből kifolyólag két lehetséges megoldás közül választhat:

  • Kétnyelvű számlát állít ki. Ekkor szerepel az idegen nyelv mellett a kifejezés magyar megfelelője is. A kétnyelvű számlákat elfogadja a NAV, mivel el tudja végezni az ellenőrzést.
  • Egynyelvű idegen nyelvű számlát állít ki. Ekkor a NAV kérni fogja a számla fordítását, vagy tolmácsot is igénybe vehet. Mindkettő az ön plusz költsége lesz.

 

Az e-mi.hu-n kétnyelvű elegáns számlát állíthat ki a leggyakrabban használt nyelveken: angol, német, francia, szlovák, román és horvát nyelveken. Ha ezektől eltérő nyelvű számlát szeretne kiállítani, jelezze felém, és beépítjük a kívánt nyelvet az e-mi.hu-ba.

 

 

IBAN számlaszám és a SWIFT kód

A külföldre kiállított számla esetén az IBAN számlaszám és a SWIFT kódokat is fel kell tüntetni a számlára. Az IBAN és a SWIFT együtt lehetővé teszi, hogy nemzetközi bankszámla forgalom esetén a banki költségei ne szálljanak el, ezért mindenképpen szerepeljenek a kiállított deviza számlán.

  • IBAN: International Bank Account Number (nemzetközi bankszámlaszám) kifejezés rövidítése.
  • SWIFT: a bankok nemzetközi azonosítására szolgáló kód.

Mind az IBAN számlaszámot, mind a SWIFT kódot a bankjától szerezheti be. A bankok legtöbbször feltüntetik az netbank fiókban is, így be se kell menni a fiókba ezért.

 

Az e-mi.hu deviza számla kiállítás esetében automatikusan feltünteti a IBAN számlaszámot és SWIFT kódot, amennyiben megadta a banki beállításai között.

 

Belföldi deviza számla kiállítása

A belföldi deviza számlákra ugyan az a szabály vonatkozik, mint a forintban kiállított számlákra, azzal a különbséggel, hogy a számlán szerepeltetni kell az árfolyamot. Az árfolyamra az adótartalom egyértelmű megállapítása miatt van szükség.

 

Jó számlázást kívánok!

Huszti Gergely

 

Jogszabályoknak megfelelő deviza számlát állíthat ki az e-mi.hu online számlázó és ügyviteli programmal

 

Regisztráció
Itt létrehozhatja vállalkozása e-mi.hu fiókját

Kérjük válassza ki a szolgáltatás csomagot


e-mi.hu számlázó

Egyszerűen használható profi online számlázó program. Elegáns megoldás vállalkozása számláinak kiállítására. e-mi.hu automatikusan elküldi a számlaadatokat a NAV onlineszámla aktuális szabályai szerint.

Számlázzon bárhol, bármikor, bármilyen eszközön!

- Éves Nettó díj: 3990 Ft
(333 Ft/hónap)

A fentiekben foglalt adattartalommal a kiválasztott e-mi.hu csomag használatát cégjegyzésre jogosultként megrendelem, létrehozom a céges fiókot.
Az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatkezelési tájékoztatót megismertem, az abban foglaltakat tudomásul veszem és a Megrendelőre nézve kötelezőnek ismerem el.


 


Ajánlja ismerősének

Küldje el a(z) Számlázás az EU-ba, euro számla, deviza számla kiállítása cikket ismerősének, vagy emlékeztetőül saját magának!

az e-mi.hu...

úgy használhatja mint a levelezését Bárhonnan elérhető
úgy használhatja mint a levelezését

a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját Azonnal használható
a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját

Beruházás nélkül
nem kell súlyos összeget vásárlásra elkölteni

könnyen és gyorsan megtanulható Egyszerűen kezelhető
könnyen és gyorsan megtanulható

Jogszabályoknak megfelel
Biztosítjuk az e-mi.hu jogszabály követését


Sikeres vezetőként tudom, hogy szigorú kontroll alatt kell tartanom a költségeimet.

Elkészítem e-mi.hu céges fiókomat
Minden vélemény számít, írja meg nekünk!