Számlázó programok és online számlázó rendszerek használatához kapcsolódó NAV bejelentési kötelezettség - e-mi.hu

e-mi.hu

Online számlázó és ügyviteli rendszer

Számlázó programok és online számlázó rendszerek használatához kapcsolódó NAV bejelentési kötelezettség

Jogszabályi háttér

Korábban a számlázó programok és online számlázó rendszerek fejlesztőinek kellett kiadnia jogszabályi megfelelési nyilatkozatot. A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (továbbiakban: NGM rendelet) 2014. október 1-jétől hatályos 11. és 13. §-a alapján az adóalany köteles az általa használt, illetve használatból kivont számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert az adóhatósághoz bejelenteni.

Az NGM rendelet 21. §-a alapján a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó rendszerek, továbbá használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait az adóalanynak 2014. november 15-ig kell bejelenteni. A 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között használatból kivont számlázó program, online számlázási szolgáltatás igénybevételének befejezését ugyancsak 2014. november 15-ig kell az adóhatósághoz bejelenteni.

Egyéb esetekben a bejelentési kötelezettséget a számlázó program rendeltetésszerű használatbavételétől, illetve használatból való kivonásától számított 30 napon belül (NGM rendelet 11. §), valamint az online számlázó szolgáltatás igénybevételének kezdetétől, illetve az online számlázási szolgáltatás igénybevétele befejezésétől számított 30 napon belül (NGM rendelet 13. §) kell teljesíteni.

Az NGM rendelet 2. § 2. pontja szerint számlázó program a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is. Ennek értelmében a bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – pl. komplex ügyviteli rendszerek, mint az e-mi.hu – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak. Online számlázó rendszer alatt – az általános fogalomhasználat szerint – a hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszer értendő.

 

e-mi.hu NAV bejelentés adatai

Az e-mi.hu online számlázó rendszernek minősül. A NAV által közzétett tájékoztató alapján az alábbi adatokat szükséges megadnia a NAV SZAMLAZO megnevezésű nyomtatvány kitöltésekor.

  • - az online számlázó rendszer nevét és elérhetőségét:
  • - az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát: Sentia Consulting Bt., 22116990-3-15;
  • - az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját: az igénybevétel megkezdésének időpontját megnézheti a „Beállítások/előfizetői profil” menüpont alatt. A legelső adat „regisztráció dátuma” jelöli az e-mi.hu igénybevételének megkezdését.

A használatból kivont számlázó program esetében a fenti adatokon túl a nyomtatványon meg kell adni az adott számlázó program használatának befejezési dátumát.

 

Teendők

  1. A bejelentés teljesítéséhez az adóhatóság a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatványt rendszeresíti. A SZAMLAZO adatlap internetes kitöltő-ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató 2014. október 1-jétől lesz letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (http://www.nav.gov.hu -> Letöltések -> Nyomtatványkitöltő programok -> Egyszerű keresés/Összetett keresés, illetve az alábbi linkre kattintva: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok).
  2. A SZAMLAZO nyomtatvány elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon nyújtható be 2014. október 1-jétől az állami adóhatóságnak.

 

A NAV teljes tájékoztatója ide kattintva letölthető

A cikk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója alapján készült


Ajánlja ismerősének

Küldje el a(z) Számlázó programok és online számlázó rendszerek használatához kapcsolódó NAV bejelentési kötelezettség cikket ismerősének, vagy emlékeztetőül saját magának!

az e-mi.hu...

úgy használhatja mint a levelezését Bárhonnan elérhető
úgy használhatja mint a levelezését

a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját Azonnal használható
a használathoz elegendő létrehozni saját céges fiókját

Beruházás nélkül
nem kell súlyos összeget vásárlásra elkölteni

könnyen és gyorsan megtanulható Egyszerűen kezelhető
könnyen és gyorsan megtanulható

Jogszabályoknak megfelel
Biztosítjuk az e-mi.hu jogszabály követését


Sikeres vezetőként tudom, hogy szigorú kontroll alatt kell tartanom a költségeimet.

Elkészítem e-mi.hu céges fiókomat
Minden vélemény számít, írja meg nekünk!